You are currently viewing Thomas Eriksson – Idiootit ympärilläni
Thomas Eriksson - Idiootit ympärilläni / kirjablogi & kirja-arvostelu

Thomas Eriksson – Idiootit ympärilläni

L

Idiootit ympärilläni kirjassa Thomas Erikson kertoo IPU – instituutin (Henkilökohtaisen kehityksen instituutti) neljästä eri persoonallisuustyypistä mihin ihmiset voidaan jaotella. Värejä on neljä kappaletta; punainen, keltainen vihreä ja sininen. Lyhykäisyydessään punainen on perinteinen puskeva johtaja, keltainen on aina äänessä oleva optimistinen innovaattori, vihreitä ovat suurin osa ihmisistä ja siniset ovat analyyttisia asiakeskeisiä ihmisiä.

Näiden neljän värin positiiviset ja negatiiviset piirteet avataan kirjassa. Kirjan perimmäinen tarkoitus on antaa ihmisille mahdollisuus ymmärtää ympärillään olevia ihmisiä ja sitä, miten he näkevät eri asioita. Kirjan luettuasi tunnistat varmasti itsestäsi piirteitä jostakin väristä ja ennen kaikkea ympäriltäsi eri värisiä ihmisiä.

Selkeiten itsestäni tunnistin keltaisesta väristä. En kuitenkaan ole missään nimessä täysin keltainen ihminen. Elämän ja työn mukanaan tuoma kokemus muuttaa meitä kaikkia jollain tavalla, etenkin silloin, jos kokeilemme itseämme kehittää aktiivisesti. Mitä enemmän ihmisiä kohtaamme matkallamme, sitä enemmän osaamme myös toimia tietynlaisten persoonallisuuksien kanssa.

Kirja on itsessään jännä. Aluksi olin siitä innoissaan ja hetken päästä se tuntui aivan liian paljon stereotypisoivalta opukselta. Silti viimeksi tänään huomasin taas ajatteleni omassa päässäni, että kyllä minusta löytyy myös aimo annos punaisia piirteitä. Kirjan kolahdukset eivät olleet ehkä, sillä tavalla, mieltä räjäyttäviä mutta jotenkin ne antoivat sanat asioille mitä on pystynyt aiemmin vain adjektiivein kuvata. Ristiriitaisin tuntein siis näin kirjan luettuani. Paljon siinä oli hyvää mutta, jotenkin niin tuttua silti. Kirjan liika yksinkertaisuus ahdistaa, jotenkin sen yhden kulman ja kerroksen katsonta kulma antaa liian yksinkertaistetun kuvan lopulta. Jos omaat hyvän sosiaalisen älykkyyden, olet pidemmällä kuin mihin tämän kirjan kanssa tulet pääsemään.

Silti kyseessä on hyvin kevyt teos, joka kuitenkin auttaa ymmärtämään omia sekä muiden toimintamalleja eli kyllä sitä lämpimästi kuitenkin kaikille voin suositella.

ERI VÄRIT:

Koko kirjan ydin on sen tuomat värit sekä niiden vahvuudet ja heikkoudet. Kirjassa käsitellään eri värien luonteenpiirteitä sekä heidän vahvuuksia että heikkouksiaan. Kirjassa myös käsitellään sitä miten eri värityyppien kanssa tulisi kommunikoida ja toimia. Koin että tässä blogissa tiivistän eri värityypit yhteen ja jos innostut enemmän niin nappaa kirja itsellesi luettavaksi.

Punainen – johtaja, päällepäsmäri, puskutraktori, tekijä

Asiakeskeinen

Punainen henkilö on suoraviivainen. Hän on hyvin tehtävä- ja asiakeskeinen ihminen, jonka tavoitteena on saada asiat tehdyksi mahdollisimman tehokkaasti ja nopeasti. Yleensä nopeus on avain mittari punaisella. Parempi tehty kuin tekemätön voisi olla myös hänen mottonsa. Yleensä hänen oma näkemyksensä on lähtökohtaisesti oikea ja hän runnoo asiat vauhdilla läpi, siten miten parhaaksi itse sen näkee. On valmis muuttamaan mielipidettään kuitenkin, jos siihen on hyvät perusteet ja ne tuodaan hänelle esille oikeassa valossa. Aktiivinen, extrovertti ja suorittaja.

Punaisen vahvuudet

 • Laittaa asiat vauhdilla eteenpäin
 • Saa aikaiseksi
 • Ei pelkää puhua suoraan
 • Tehokas tykittäjä

Punaisen heikkoudet:

 • Minun mielipiteeni = oikea mielipide
 • Asiakeskeinen, ei ota huomioon muita tai etenkään muiden tunteita
 • Itsepäisyys
 • Voi pelottaa muita

Keltainen – innovaattori, pilvilinnoissa eläjä, positiivari, aina äänessä, kaikkien kaveri

Ihmiskeskeinen

Keltainen henkilö on positiivisuuden ja optimismin ilmentymä. Kaikista asioista löytyy valoisa puoli ja haaste on aina ratkaistavissa. He levittävät ympärilleen hyväntuulisuutta ja iloa. Innovatiivisuudessaan he ovat värikartan huippua ja mielellään huomion keskipisteenä. Heidän seurassaan on helppo olla. He kuitenkin valtaavat hyvin helposti kaiken ilmatilan ja puhuvat yleensä aina itsestään. Vähintään heillä on kaveri, joka on kokenut juuri saman asian mistä puhutaan. Heidän muistinsa on huono ja he eivät osaa kuunnella.

Keltaisen vahvuudet

 • Innovatiivisuus / ”Outside of the box”
 • Optimismi ja positiivisuus
 • Heidän seurassaan on helppo olla
 • Energinen, naurava ja hymyilevä

Keltaisen heikkoudet

 • Minä, minä, minä
 • Huonoja kuuntelijoita
 • Eivät ole suorituskeskeisiä
 • Innostuvat vain asioista mitkä kiinnostavat, niin kauan kun ne kiinnostavat
 • Epäjärjestelmällinen

Vihreä – ystävällinen puurtaja, muutosvastainen, kuuntelija, selän takana puhuja

Ihmiskeskeinen

Vihreä on yleisin väri koko skaalassa. Vihreä henkilö on tyyppi, joka ei halua aiheuttaa kenellekään pahaa mieltä. Etenkin, jos olet hänen ystävänsä. Hän ei monesti valita asioita vaan ennemminkin nielee ne ja tekee tehtävänsä. Ovat hyvin vakaita ja rauhallisia. Nauttivat toisten ihmisten kuuntelemisesta ja tekevät työnsä erittäin tunnollisesti. He eivät kuitenkaan pidä muutoksesta vaan mieluiten pysyvät siinä tilassa missä ovat sillä hetkellä. Vihreät puhuvat asiat toisten ihmisten selän takana ja purkavat siellä pahaa oloa, jota he eivät voi kasvotusten sanoa toiselle.

Vihreän vahvuudet:

 • Rauhallinen
 • Kuunteleva
 • Miellyttävä
 • Tekee työnsä valittamatta
 • Hyvä fiilis tiimissä tärkein

Vihreän heikkoudet:

 • Muutosvastainen
 • Ei tuo mielipidettään ilmi
 • Hyvä fiilis tiimissä tärkein
 • Helpompi puhua selän takana kuin suoraan vaikea saada todellista mielipidettä

Sininen – rationalisti, analyyttinen, kylmä, perfektionisti

Asiakeskeinen

Sininen tyyppi on laskelmoiva. Ihminen joka tekee taustatyönsä mahdollisimman hyvin ja hakee päätöstensä tueksi valtavasti faktaa. Kun sininen persoona sanoo jotakin hänen sanaansa voi luottaa. Puhe on kylmäävän laskelmallista. Tekee työnsä tunnollisesti ja yleensä myös täydellisesti. Mahdollisuudet epäonnistumiselle minimoidaan. Sanoo mielipiteensä suoraan, jos sanottavaa on. Työn tekeminen usein myös kestää kauan koska virheitä ei haluta tehdä. Aina myös löytyy jotakin korjattavaa. Kun asiat sanotaan puolestaan suoraan siniset eivät ajattele sitä miltä vastapuolesta asia tuntuu vaan he kertovat kylmäävästi faktat.

Sinisen vahvuudet:

 • Valmistautuu erinomaisesti ja tekee kaiken pohjatyön mikä on tarpeellista
 • Ei tee yleensä virheitä
 • Jälki on erinomaista, melkein täydellistä
 • Päätökset rationaalisia. Eivät perustu tunteeseen vaan faktaan.
 • Hyvin perusteellisia

Sinisen heikkoudet:

 • Sosiaalinen vuorovaikutus
 • Hidas täydellisyyden tavoittelija
 • Small-talk

YHTEENVETO:

Kirja käsittelee hyvin yksityiskohtaisesti jokaisen väri. Kirjassa nostetaan esille myös se, että vain 5% ihmisistä on puhtaasti yhtä väriä. Yleensä me olemme yhdistelmä kahta tai useampaa väriä mutta jokin väri meillä on ”dominoiva” väri. Äärilaitojen yhdistelmät ovat erittäin harvinaisia mutta toki myös mahdollisia.

Kirjan avulla pystyy tunnistamaan omista ystävistään, perheestään ja kollegoistaan tiettyjä persoonia. Kirjassa myös neuvotaan hyvinkin yksityiskohtaisesti miten eri väripersoonille tulisi kommunikoida. Esimerkiksi jo sähköpostiviestistä voi selvitä minkä värinen viestin lähettäjä on ja miten hänelle tulisi vastata. Sama pätee myös tiimityöhön tai asiakastapaamisiin. Sinun pitää pystyä sopeuttamaan omaa käytöstäsi sen mukaan mikä persoona sinulla on vastassa.

Kirjasta myös pystyy tunnistamaan vahvasti oman värinsä. Itsessään kirja ei  tajuntaani räjäyttänyt. Siitä sai toki ihan käytännön vinkkejä siihen mitä asioita tulisi erityisesti ottaa huomioon, kun eri väripersoonien kanssa tekee töitä. Muutama koppi varmasti kirjasta tulee myös mukaan otettua mutta jos omaa sosiaalista älykkyyttä, intuitiota ja ihmistuntemusta ylipäätänsä kehittää niin uskon että lopputulos on parempi.

Kirjan pointti on kuitenkin hyvin painava. Pitää ymmärtää, että me ihmiset olemme erilaisia ja jokainen meistä on varmasti uniikki. Eri ihmisten kanssa tulee toimia eri tavalla ja eri ihmiset ymmärtävät asiat eri tavalla. Jotkut ihmiset taas eivät voi ymmärtää sitä, että miksi muut toimivat, sillä tavalla kun toimivat. Tämä oli kyllä itselleni hyvin selkeä asia jo ennen kuin ensimmäistä sivuakaan kirjasta luin. Toki tähän voi vaikuttaa oma tausta ja kokemus sekä se että on päässyt työskentelemään usean erilaisen persoonan kanssa elämänsä aikana.

Itsessään mielenkiintoinen kirja ja se antoi minulle kuitenkin uusia näkökulmia siihen, miten toimia selkeästi eri ihmisten kanssa. Silti kirjan luettuani luotan edelleenkin vahvasti omaan intuitiooni sekä ihmistenlukutaitooni. Niin helppo kun ihmiset on näihin neljään muottiin tai niiden yhdistelmiin laittaakin olemme me jokainen yksilöitä.

En kuitenkaan halua kirjaa dissata. Olihan se jouheva ja mielenkiintoinen kuuntelukokemus, joka aika pikaisellakin aikavälillä sai kuunneltua lävitse. Kolahduksien puolesta en kuitenkaan mahdottomasti pisteitä voi tälle opukselle omalta kohdaltani antaa.

ARVOSANA 3,5/5

Vastaa