Creativity Inc kertoo Pixarin syntytarinan Ed Catmullin näkökulmasta. Ed Catmull on yksi Pixarin perustajajäsenistä. Kirja kertoo Pixarin värikkäät alkuvaiheet, sen kuinka lähellä konkurssia yritys on käynyt sekä kasvutarinan tuotannollisesta yrityksestä yhdeksi maailman luovimmista ja laadukkaimpia animaatioita tuottavaksi studioksi. Ennen kaikkea kirja on kuitenkin kuvaus siitä millä tavalla luovuudesta elävä yritys toimii ja miten luovuutta voi johtaa sekä jopa synnyttää, tai ainakin antaa puitteet, joiden avulla luovuutta on mahdollista syntyä.
Kirja on täynnä tarinoita ja siinä kerrotaan kolahduksia mitä Ed Catmull on kokenut johtaessaan Pixaria eteenpäin. Tänä päivänä Pixar tunnetaan animaatioiden aatelitekijänä. Aina kun Pixarilta tulee animaatio ulos, ovat odotukset pilvissä. Pixarin ”track record” onkin suorastaan uskomaton, muutamaa hairahdusta lukuun ottamatta, tuottaa Pixar kerta toisensa jälkeen parasta laatua animaatioissa. Kirjan lukija pääsee kurkistamaan luovan yrityksen kulisseihin sekä siihen millä tavalla animaatioista tehdään klassikoita jo syntyessään. Tämä on tarvinnut vuosikausien kokemusta, näkemystä, epäonnistumista ja kaikkea siltä väliltä.
Mitä pidemmälle kirjaa lukee sitä selvemmäksi käy, että kaiken toiminnan takana on Pixarin arvot ja kulttuuri toiminnan takana. Mielenkiintoisena nyanssina kirjassa selviää mikä oli Steve Jobsin rooli Pixarin alkutaipaleella sekä myöhemmissä vaiheissa.
Kirjaa voi suositella erityisesti luovan alan tekijöille ja yrityksille mutta tänä muutoksen aikana kuka meistä ei olisi jollakin tavalla luovalla alalla? Oikeastaan kirjan johtamisen ja kulttuurin luomisen vinkit ovat hyödyllisiä alalla kuin alalla. Teksti ei ehkä ole kaikista jouhevinta tai suoraviivaisinta mutta pienempien annoksien kautta hyvin sulava kokonaisuus.
KAIKEN TAKANA:
Kirjan todelliset kolahdukset tulivat itselläni vastaan vasta kirjan loppupuolella tai ainakin ne siellä vasta koko mittakaavassa alkoivat minulle avautumaan. Kirjan voisi kiteyttää kahteen sanaan kulttuuri ja toimintatavat, jotka jatkuvat teemana läpi kirjan ja ovat kirjan oma sisäinen juoni. Tästä päästäänkin aasin siltana ensimmäiseen kolahdukseen eli piilossa oleviin asioihin.
”Venturing the unknown”
Yksi kolahdus kirjasta on tuntemattoman hyväksyminen. Sen että on paljon asioita joita me emme näe ennakkoon mutta on myös paljon asioita joita emme näe myös jälkikäteen. On tärkeä ymmärtää, että kaikkiin asioihin emme voi itse vaikuttaa ja esimerkiksi muiden päätökset vaikuttavat valtavasti siihen menestymmekö me.
Ideana tässä ei ole kuitenkaan se, että jäämme tuleen makaamaan ja miettimään että ”noh, tapahtuu mitä tapahtuu, se ei ole omissa käsissämme”. Ideana on se, että me ymmärrämme, että ympärillämme on paljon tuntemattomia tekijöitä, jotka vaikuttavat onnistummeko vai epäonnistummeko. Meidän tehtävämme on tunnistaa näistä tekijöistä mahdollisimman paljon.
Kirjassa tämän tuntemattoman tunnistamiseen ja kohtaamiseen tarjotaan seuraavia mekanismeja vilpittömyys (candor), turvallisuus, tutkiminen, itsearviointi ja suojaaminen. Näiden avulla yrityksellä on suurempi mahdollisuus tunnistaa ja kohdata tuntematon.
Tämä oli itselläni ensimmäinen kolahdus. Hyväksyä että kaikkeen emme voi vaikuttaa mutta proaktiivisesti kokeilla silti tunnistaa ja vaikuttaa.
MIELENMALLIT:
Jälleen yksi kirja missä mielenmallit tulevat esille. Näitä on putkahdellut kerta toisensa jälkeen eri kirjoissa mutta Creativity Inc ottaa asiaan jälleen kerran hieman uudenlaisen näkökulman. Mielen malleista voitte lukea lisää ja tarkemmin esimerkiksi K. Anders Ericssonin Peak – kirjasta, jota myös lämpimästi suosittelen tai oppivien organisaatioiden klassikosta Peter Sengen Fifth Disciplinesta.
Catmull nostaa kirjassaan neljä kohtaa minkä takia mielenmallille vääristävät kuvaamme asioista ja maailmasta ylipäätänsä:
- Mielenmallille ovat niin vakiintuneita, että ne estävät meitä näkemästä asioita mitkä ovat suoraan edessämme.
- Emme pysty tunnistamaan mikä informaatio on uutta ja mikä on meidän oman mielen mallimme tuottamaa vaan kokemus on aina yhdistelmä näistä kahdesta.
- Tiedostamatta tulkitsemme asioita mielenmalliemme mukaan ja tämän myötä meistä tulee joustamattomia.
- Jotkut mielenmallimme olemme muokanneet yhdessä meidän kumppanin, ystävien tai perheen kanssa. Ne eivät ole meidän omiamme vaan jaamme ne muiden kanssa. Ulkopuoliset eivät välttämättä ymmärrä asioita kuitenkaan samalla tavalla.
Nämä neljä kohtaa olivat minusta erittäin mielenkiintoisia ja herättivät itseni pohtimaan mielenmalleja jälleen uudelleen. Erityisesti se kuinka emme pysty tunnistamaan uuden tiedon ja mielenmallimme rajoja tai kuinka voimme muodostaa yhteisiä mielenmalleja toisten ihmisten kanssa kolahtivat minuun.
Näinhän se oikeasti on, jos miettii vaikka että mitä menestyminen elämässä meille tarkoittaa niin se voi poiketa hyvin paljon vieressä istuvasta henkilöstä. Toisaalta voimme esimerkiksi parisuhteessa tai organisaation sisällä muodostaa yhteisen mielenmallin siitä mitä onnistunut viikonloppu tai kvartaali tarkoittaa. Jaetut mielenmallit ovat osa yrityksen kulttuuria. Toisaalta mielenmallit voivat olla myös kehittymisen este, jos niitä ei ole valmis muokkaamaan.
STORY IS THE KING:
Tämän kolahduksen voisi kiteyttää siten että hyvä tarina tekee elokuvasta hyvän. Ei ehkä ihan näin suoraviivaisesti mutta merkityksellinen tarina, juoni, roolihahmot yms. ovat elokuvan sydän sielu ja ydin. Hyvä tarina on semmoinen johon katsoja voi samaistua ja joka välittää elokuvan tai animaation päähenkilöiden tunteet katsojalle. Maailman paras ohjaaja, uusimmat efektit tai muut teknologiset asiat eivät koskaan aja sen edelle että ”Story is the king”. Ilman ydintä jää komeankin ulkokuoren omaava kokonaisuus ontoksi.
Viime vuosien kuuma aihe on ollut tarinallistaminen, joten ihan sama pätee myös yrityksiin ja organisaatioihin. Yritykset jotka saavat meidät uskomaan ja herättämään meidän sisällä tunteita, ovat yrityksiä jotka ovat onnistuneet tuomaan sanomansa läpi. Tarinat vetoavat meihin ja saavat meidät tuntemaan. Oikeastaan sama myös pätee edellisen kirjan Why? kysymykseen. Tarinan kautta on helppo kertoa meidän todellinen olemassa olon merkitys. Tarinan avulla on helppo kuvata mistä olemme tulleet, mitä teemme tällä hetkellä ja minkälaisena näemme oman tulevaisuutemme.
CANDOR:
Yksi tärkeimmistä asioista minkä Catmull kirjassaan nostaa esille on sana candor. Candor on yksi tärkeimmistä elementeistä Pixarin kulttuurissa. Candor on suomennettuna vilpittömyys mutta minusta englanninkielinen sana on paljon enemmän kuin pelkkä vilpittömyys suomeksi. Candor tarkoittaa sitä, että ollaan suoria, avoimia ja vilpittömiä. Sanaan liittyy myös esimerkiksi reiluus. Catmullin mukaan Pixar elää Candorista ja siitä että ihmiset ovat vilpittömiä, suoria ja avoimia toisiaan kohtaan.
Catmullin mukaan candor on adjektiivi joka luovasta yrityksestä pitää löytyä, jotta yritys saisi parhaimman mahdollisen luovuuden irti työntekijöistään ja koko organisaatiosta. Se että pystyy olemaan vilpitön, avoin ja suora tarkoittaa toki sitä, että organisaatiossa pitää olla vahva luottamus. Siihen että uskalletaan sanoa suoraan asiat ja oma näkemys, ilman että pelkää satuttavansa toisen mieltä tai pelkää oman työnsä puolesta. Samaan aikaan päätavoitteena on kuitenkin nimenomaan olla rehellinen. Ei ole myös tarkoitus tahallisesti suolata ideoita. Myös vastaanottaja ei saa loukkaantua tästä vilpittömästä ja rehellisestä palautteesta vaan se on otettava rakentavana, yhden tai useamman ihmisen mielipiteenä.
LOPUKSI:
Oikeasti hyvä kirja kokonaisuudessaan ja ne herkullisimmat palat tulivat itselleni vasta siellä kirjan puolen välin jälkeen. Toisaalta itse olen niin vahvasti kiinnostunut johtamisesta niin käytännön kuin strategisella tasolla, että sen takia minun todelliset kolahdukset tulivat vasta loppupuolella.
Kirjan punainen lanka on toimivan kulttuurin rakentaminen, työntekijöiden jalustalle nostaminen, jatkuva kehittyminen ja kehittäminen, onnistumisien sekä epäonnistumisien tunnustaminen ja niistä oppiminen. Catmullin tavoitteena on luoda työntekijöilleen mahdollisimman hyvät puitteet, jotta he voivat onnistua työssään. Kirjasta voisi nostaa monia eri asioita ylös kuten esimerkiksi braintrust – tapaamiset tai mindfulness ja hetkessä eläminen mutta tässä blogissa on ”tiivistetysti” tärkeimmät kolahdukset minulle tai ainakin ne jotka mieleeni parhaiten jäivät.
ARVOSANA 4/5