You are currently viewing Jake Knapp – Sprint
Jake Knapp - Sprint / kirjablogi & kirja-arvostelu

Jake Knapp – Sprint

Sprint – kirja kuvaa kirjana yhden innovointiprosessin. Sprint on viikon mittainen innovaatioprosessi, joka lähtee liikkeelle ongelman ja kysymysten määrittämisestä ja jatkuu aina prototyyppi vaiheeseen saakka sekä palautteen saamiseen asiakkailta. Kaikki tämä tehdään yhden työviikon aikana ja jokainen päivä kestää vain 7-8 tuntia. Hitusen skeptisesti aloin kirjaa kuuntelemaan. Monet näistä kirjoista tarjoavat sitä yhtä omaa ratkaisuaan kaikkiin ongelmiin. Kuitenkin mitä pidemmälle kirjassa pääsin, sitä vakuuttuneempi olin, että haluan kyseistä menetelmää kokeilla. Kirjan kirjoittaja Jake Knapp on itse töissä Google Venturesilla. Hän on töissään kyseistä menetelmää käyttänyt usein eri yrityksissä, joihin Google on investoinut. Vuosien myötä prosessi on hioutunut onnistumisten ja epäonnistumisten kautta nykyiseen muotoonsa.

Kenelle sitten kirjaa voisi suositella? Suosittelen kirjaa ihmisille, jotka ovat kiinnostuneet innovoinnista tai ylipäätänsä haluavat kehittää oman yrityksensä tuotetta tai palvelua. Kyseessä on nopea ja luotettava tapa testata uusia tuotteita/palveluita tai muutoksia nykyiseen tuotteeseen tai palveluun.

Itselläni on takana useita eri muotoisia ja näköisiä innovointiprosesseja. Pakko myöntää että tästä kirjasta sai uusia ideoita ja vinkkejä nykyisiin prosesseihin ja toisaalta juuri testaan tätä sprinttiä. Kokonaisuudessaan hyvä kirja. Ammattikirjallisuuttahan tämä on mutta ei niin alaan sidonnainen kuitenkaan.

SPRINT:

Helpoin tapa aloittaa tämä blogi on kuvata miten sprintti toimii. Aikaa on 5 päivää tunnistaa ongelma, muodostaa kysymykset, ideoida, toteuttaa prototyyppi ja testata se asiakkaalla.

TIIMI:

Mukaan tiimiin pitäisi saada mahdollisimman monikirjavainen tiimi osaajia eri aloilta. Tiimin kasaamisessa on tärkeää, että mukana on jatkuvasti ihminen, jolla on päätösvaltaa sprintissä päätettäviin asioihin. Henkilö voi olla toimitusjohtaja tai hän voi olla ihminen jolle valta on delegoitu.

Tämän lisäksi mukana pitäisi olla rahoituksen, markkinoinnin, asiakkuuksien, tekniikan, logistiikan ja suunnittelun ammattilainen. Toki yrityksestä riippuen roolit voivat olla samoilla henkilöillä tai jotakin asioita on ulkoistettu mutta tavoite on, että tiimin koko on lähtökohtaisesti aina 7 tai vähemmän. Tällöin sprint saadaan toimimaan parhaiten.

Ota mukaan tiimiin myös ”troublemaker” eli se ihminen joka todennäköisesti vahviten hangoittelee sprintissä tehtyjä päätöksiä vastaan. On tärkeä sitoa tämä henkilö / nämä henkilöt mukaan sprinttiin. Mukana voi käydä myös eri asiantuntijoita ”cameo” rooleissa eli vierailemassa. Heitä haastatellaan ja heiltä poimitaan olennaista tietoa heidän näkökulmasta ja tietämyksestä.

AIKA:

Aikaa sprintille varataan 7-8 tuntia per päivä ja päiviä varataan yhden työviikon verran eli 5 päivää. Sprintti myös aloitetaan maanantaina ja lopetetaan perjantaina. Jokaiselle päivälle on tehty oma aikataulu mitä noudatetaan ja miten mukaan toimitaan. Tottakai nämä tunnit ovat ohjeistuksia mutta silti on tärkeä saada pidettyä sprintti aikataulussa.

TAVOITE, KYSYMYKSET JA MITÄ TEHDÄÄN?

Sprintin aikana kartoitetaan ydinkysymys mihin sprintissä ollaan vastaamassa eli miksi sprintti tehdään. Tämä on yksi tärkeimpiä osia sprintissä, jotta kaikille on selkeä mihin ollaan menossa ja mikä on ongelma. Kysymyksiä jotka voivat auttaa vastaamaan mihin halutaan ovat esimerkiksi; Mikä on haluttu tavoitetila sprintin jälkeen tai kolmen vuoden päästä ja miten sinne päästään? Mikä on nykytilanne? Mitkä ovat mahdolliset ongelmat ja riskit?

OMIA KOLAHDUKSIA SPRINTISTÄ:

  • Sprintissä on pakko olla yksi fasilitaattori, joka pitää paletin kasassa ja vie hommaa eteenpäin. Tämä on onnistuneen sprintin yksi tärkeimmistä asioista.

  • Oleellista on, että kaikkien osallistujien, paitsi asiantuntijoiden, kalenteri on tyhjä koko viikon ajalta. Puhelimet ja läppärit ovat pois päältä. Fokus on täysin vain ja ainoastaan sprintissä.

  • Sprintissä pitää olla muutama erittäin iso valkotaulu. Ihmismuisti on lyhyt ja valkotaulut auttavat ihmisiä hahmottamaan asiat paremmin.

  • Haastattele asiakkaita. Sillä tavalla saat tiedon, siitä minkälainen sinun tuote tai palvelu on. Saat 80% tuotteen / palvelun virheistä esille haastattelemalla vain 5 asiakasta, kunhan asiakkaat ovat sinun todellista kohderyhmää.

  • Piirrä Sprintissä kartta asiakkaan prosessista alusta loppuun saakka. Visuaalisuus helpottaa ymmärtämään kokonaisuuden sekä mahdollisesti ongelmakohdat. Käytä tässä vaiheessa erityisesti asiantuntijoita tuomaan oma näkemyksensä.

  • Alku on erityisen tärkeää, jotta saadaan yhteinen suunta.

  • Ajattele pessimistisesti. Mieti myös lopputulosta sitä kautta, että mitkä asiat ovat todennäköisesti menneet pieleen ja projekti on epäonnistunut. Näin saat kartoitettua heti alussa todennäköiset epäonnistumisen kohdat ja minimoimaan riskit niiden osalta.

  • Muita kysymyksiä joiden avulla löydetään päämäärä; Mitkä ovat haastavia kysymyksiä? Mikä on meidän tavoite? Missä yritys / projekti on puolen vuoden tai viiden vuoden päästä? Miksi ollaan tekemässä tätä projektia?

ÝHTEENVETO:

Idea sprintissä on se, että ei ole paljoa aikaa. Deadline on lähellä. Koko tiimi toimii, ja ratkaisee ongelmaa, yhdessä koko viikon ajan. Viikon lopussa on valmis prototyyppi, jota voidaan testata asiakkailla. Häiriötekijöitä ei ole vaan kaikki energia on suunnattu maaliin pääsemiseksi ja ongelman ratkaisemiseksi. Vedetään prosessi lävitse. Lopussa meillä on prototyyppi sekä ennen kaikkea olennaista tietoa siitä mitä mieltä asiakkaamme ovat tuotteesta / palvelustamme.

Kyllä minusta tässä on pointtia ja haluaisin olla mukana sprintissä. Uskon että oma roolini voisi olla nimenomaan fasilitaattori / toteuttaja mutta parastahan olisi päästä yhteen hyvin vedettyyn sprinttiin mukaan ja poimia sieltä se hiljainen tieto mitä ei välttämättä kirjoista saa irti. Joka tapauksessa erittäin mielenkiintoinen prosessi ja kirja.

Tämä on kirja jolle pitää omassa lajissaan antaa ehdottomasti kovat propsit. Siinä missä Growth Hacking teki vaikutuksen datan hyödyntämisessä, teki Sprint vaikutuksen käytännöllisenä suunnattuna innovointiprosessina. Kirjaa voi lämpimästi kyllä kaikille suositella oli toimiala mikä tahansa. Vaatii paljon sitoutumista mutta lopputulos on timanttia.

ARVOSANA 5/5

Vastaa