Mielenkiinnolla lähdin kuuntelemaan tätä kirjaa. Simon Sinek on tullut itselleni tutuksi Ted Talkissa pitämänsä Start With Why – puheensa kautta. Puheen löydät tästä. Kyseisessä puheessa hän myös esittelee Golden Circle – mallinsa. Siitä enemmän myöhemmin blogissa. Lukaisin aiemmin Sinekin Leader Eat Last – kirjan ja siitä muutamia hyviä kolahduksia mukaani tarttui. Find Your Why – kirja sattui silmiini selaillessani seuraavaa teosta ja päätin napata sen lukulistalleni.
Kirja itsessään on hyvin mielenkiintoinen. Se on oikeastaan jatkoa Sinekin aiemmalle Start With Why – kirjalle. Mallin tuntiessa voi kuitenkin hypätä suoraan etsimään omaa Why:ta Find Your Why – kirjan avulla. Suomennettunahan se on suoraan ”Miksi” mutta tässä blogissa käytän huoletta finglishiä ja sen takia mennään Why:lla.
Find Your Why on opaskirjamainen matka oman merkityksellisyyden ja Why:n etsimiseen. Toisaalta kirja antaa myös vinkit sekä ohjeistuksen siihen, miten löytää oman tiimin tai organisaation Why. Oikeastaan Why kuvastaa ihmisen, tiimin ja organisaation ydintä. Se antaa toiminnalle perimmäisen merkityksen. Kyseessä ei ole markkinoinnin tai brändin rakentamiseen tarkoitettu työkalu. Tarkoituksena ei ole kiillottaa ulkokuorta vaan etsiä ydintä. Vaikka ei sillä, loppu viimein Why on myös se mikä todella myy.
Aluksi suhtauduin kirjaan hyvin skeptisesti. Väkisinkin kirjasta nousee välillä fiilis, että kuinka helposti yrityksen Why tai arvot ovat niitä minkä avulla viestitään ja myydään asiakkaille, eikä se mikä yrityksen todellinen olomuoto oikeasti on. Toisaalta voiko jokaisella yrityksellä olla Why olemassa? Jos miettii jotakin tupakkayhtiöitä tai pikavippifirmoja niin eikö se todellinen tarkoitus kuitenkin ole tehdä rahaa.
Kirjasta sai kuitenkin käytännöllisiä työkaluja toimintaan. Itse uskon siihen, että todellinen pitkän ajan motivaatio kumpuaa siitä, että löytää sen merkityksellisyyden tekemiselle. Oli kyseessä sitten oma, tiimin tai organisaation tekeminen. Jos olet kiinnostunut itsesi, tiimisi tai organisaation kehittämisestä suosittelen kyllä kirjan kuuntelemaan tai lukemaan.
GOLDEN CIRCLE:
Golden Circle ei ole varsinainen kolahdus tästä kirjasta mutta pohja koko toiminnalle. Golden Circle – malli toimii siten että yritykset, tiimit ja yksilöt voivat selittää oman tarkoituksensa ja merkityksensä sen avulla. Se toimii myyntipitsauksen pohjana. Ympyrän ytimessä on Why?, keskikehällä How? ja ulkokehällä What?
Golden Circlessä liikutaan sisäkehältä ulospäin. Emme kerro mitä tuotteita tai palveluita tarjoamme, vaan kerromme miksi organisaatiomme on olemassa ja miten toimimme. Viimeisenä tuomme esille vasta omat tuotteemme. Kultaisen ympyrän ideana on siis viestiä todellinen tarkoituksemme.
Todellisen tarkoitusperän viestiminen on Golden Circlen todellinen vahvuus. Toisaalta kuinka helposti alammekaan viestiä asioita, jotka uskomme asiakkaidemme kuulevan. Toisaalta asiakkaan näkökulmasta kuinka helposti voimme luottaa, että yritys on viestinnässään aito. Nämä ovat toki haasteita mutta toteuttamalla todellista Why:ta meidän How:n kautta saamme pitkässä juoksussa myös asiakkaat uskomaan, että olemme tosissaan. Tämä toki vaatii sen, että olemme tosissamme. Saattaa kuulostaa monimutkaiselta mutta katso ensimmäisessä kappaleessa oleva video niin Simon selittää mallin sinulle paremmin.
Golden Circle oli itselleni kolahdus ja itse uskon aitouteen sekä merkityksellisyyden voimaan. Lähdetään liikkeelle siitä meidän omasta kontribuutiosta ja merkityksestä. Oikeastaan tämä on se asia joka saa meidät jaksamaan ja saa aikaan hyvän olon tunnetta sekä sitä että jokaisena maanantaina on aivan mahtava herätä ja lähteä töihin. Tai no ei ehkä ihan jokaisena mutta 90% maanantaista ainakin.
LÖYDÄ OMA WHY?
Tämä oli kirjasta ehkä se kaikista makein kohta. Omar – munkin keskellä oleva hillo. Kirja tarjoaa polun sekä käsikirjamaisen opastuksen siihen, miten löytää oma ”miksi?”. Vähän sama kuin yksi kirja tarjoaisi graalin maljan oman elämän tarkoituksen etsimisessä. Ei siis ihme, että tämä nappasi minut niin vahvasti mukaansa. Tässä vaiheessa saa, ja pitää, olla skeptinen. Miten voi olla mahdollista, että yksi kirja pystyisi tarjoamaan kaikessa lyhykäisyydessään tavan löytää oma juttunsa? Minä ainakin olin, ja olen, skeptinen. Silti Find Your Why tarjosi sisällöllisesti erittäin mielenkiintoisia työkaluja ja semmoisia joissa oikeasti on ehkä sitä jotakin. Uskon että vaikka kirjan luettua ja harjoitukset tehtyä ei olisi omaa tarkoitusta löytänyt niin antaa kirja ainakin vahvan sysäyksen eteenpäin.
Prosessi oman Why:n löytämiseen on pitkä mutta tässä se tiivistettynä. Oman Why:n löytäminen lähtee liikkeelle siitä, että sinun tulee määrittää 10 tapahtumaa elämäsi aikana, jotka ovat muokanneet sinusta semmoisen kuin olet tänä päivänä. Tapahtumat pitäisivät olla mahdollisimman spesifejä eli hyvin yksilöityjä. Tilanteita miettiessä pitäisi myös ajatella asioita mahdollisimman paljon tunteiden kautta. Älä käytä rationaalisuutta, päästä emotionaalisuus valloilleen. Mieti mitä olet näinä hetkinä kokenut ja miksi nämä hetket ovat muokanneet sinusta semmoisen kuin olet tänä päivänä. Tämän jälkeen nämä kymmenen kohtaa tulisi rajata 5 tai 6 tärkeimpään kohtaan.
Kirja tarjoaa yhtenä työkaluna tähän omasta elämästä aikajanan tekemisen. Tee siis viiva johon piirrät elämäsi ala- ja ylämäet. Toisaalta voit miettiä henkilöitä, joilla on ollut iso merkitys sinun elämääsi sekä se millä tavalla heillä on ollut iso merkitys elämääsi. Vaikka esimerkiksi ihmisen vaikutus elämääsi voi olla ajallisesti hyvinkin pitkä niin mieti yksi hetki joka kuvaa parhaiten sen asian miten kyseinen henkilö on vaikuttanut siihen, minkälainen sinusta on tullut.
Tehtävän loppuun viemiseksi tarvitset myös parin johon luotat. Ei kuitenkaan ihminen joka tuntee sinut liian hyvin koska hän voi myös olla liian puolueellinen tässä prosessissa. Kirjassa on hyvin kuvattu tapa millä parin kanssa voi yhdessä käydä lävitse nämä tapahtumat ja pari etsii tapahtumista teemat. Miksi tähän tarvitaan toinen henkilö johtuu siitä, että me itse olemme, yllättäen, monesti puolueellisia omassa elämässämme. Emme osaa nähdä metsää puilta omassa elämässämme.
Näistä teemoista muodostetaan oma ”Why?” eli oman merkityksen. Yksinkertaisimmillaan se tulisi olla muodossa ”My why is to _________ so that _______”. Kirjasta löytyy paremmin tapa millä prosessi saatetaan loppuun mutta tästä saa hyvin peruskuvan siitä minkälainen prosessi on.
Ensimmäinen kolahdus, jonka aion itse myös testata.
TIIMIN JA ORGANISAATION WHY?
Tämä ehkä ei itsessään niin yllättänyt mutta tarjosi ihan hyvän kolahduksen myös. Organisaation Why syntyy hyvin pitkälle sen visiosta ja arvoista. Itsessään jo yrityksen arvot ja visio on mietitty niin ne myös hyvin pitkälle kuvastavat sitä miksi yritys on olemassa. Monesti myös perustajalla tai perustajilla on iso merkitys ja kontribuutio siihen mikä on yrityksen tarkoitus ja merkitys. Minusta hyvä esimerkki tästä on Elon Muskin visio pelastaa maapallo ja jos se ei onnistu asuttaa jokin muu planeetta. Kuvastaa aika erinomaisesti myös yrityksen Why:ta. Vaikka kyseessä on aika absurdilta kuulostava visio, niin ainakin itse siihen sinisilmäisesti uskon ja niin taitaa moni muukin.
Toinen mielenkiintoinen näkökulma kirjassa on se, että isossa organisaatiossa myös tiimillä ja osastolla voi olla oma Why. Tämä Why tukee koko organisaation Why:ta. Ideana on miten me tiiminä, tai osastona, autamme organisaatiota pääsemään sen Why:n. Mikä on meidän roolimme osana isoa kokonaisuutta? Sama pätee toki myös ihan yksilötasolla. Merkityksellisyyden tunne motivoi ihmisiä. Se että tuntee oman, sekä tiiminsä, työn merkitykselliseksi on yksi tärkeimmistä asioista menestyvässä organisaatiossa.
Kirjassa on määritelty kuitenkin selkeä prosessi minkä avulla yritys voi löytää oman Why:nsa. Jos rehellisesti mietitään, niin erittäin moni yrittäjä ja yritys pitää varmasti tätä harjoitusta ihan huuhaana. Eikä siinä mitään. Tämä ei ole varmasti kaikille sopiva tai tarpeellinen harjoitus mutta varsinkin kun yritys alkaa kasvamaan isommaksi voi harjoitus tulla tarpeen. Kasvaessaan organisaatio menettää merkityksen tai päämäärän. Yrityksen kulttuuri ja arvot muuttuvat. Tämän takia on erittäin tärkeä saada yrityksen Why, arvot ja visio mahdollisimman läpinäkyväksi sekä toisaalta semmoiseksi jonka taakse kaikki työntekijät voivat mennä. Kirjaa nostaa esille myös sen, miten kaikki ihmiset eivät sovi kaikkiin tiimeihin. Tällöin oikea paikka voi löytyä jostakin toisesta tiimistä tai toisesta kohdasta organisaatiota. Toisaalta kaikki ihmiset eivät sovi myös kaikkiin organisaatioihin, joten oikea paikka voi löytyä myös toisesta organisaatiosta.
Tätä aion myös testata jatkossa.
YHTEENVETO:
Kirja on mielenkiintoinen ja tiivis kokonaisuus oman, tiimin ja organisaation merkityksen löytymiseen. Se tarjoaa selkeän oppaan ja polun mitä pitkin kulkemalla Why:n pääsee. Pohjana prosessissa on rehellisyys. Matkalle lähdetään nimenomaan itsensä, tiimin ja organisaation kannalta. Merkityksellisyyden rooli motivaattorina on entistä suurempi nyky-yhteiskunnassa. Varallisuuden kasvaessa, etenkin hyvinvointiyhteiskunnissa, vaaditaan entistä enemmän myös työpaikalta. Työ ei ole enää 8 – 16 duunia vaan se on osa elämää ja sillä tulee olla merkitystä meille.
Voin kirjaa suositella kyllä lämpimästi. Se on mielenkiintoinen ja tiivis kokonaisuus joka varmasti passaa kaikille. Avoimin mielin kirja käteen ja siitä voi saada jotakin uutta itselle sekä organisaatiolle tai parhaimmillaan löytää itselle motivaation lähteen. Huonoimmillaankin se antaa mielenkiintoisia näkökulmia ja toisaalta ei ainakaan liikaa aikaasi varasta. Jos olet miettinyt merkityksellisyyttä ja etsit jollakin tavalla itseäsi niin ota tämä kirja käteen tai kuulokkeet korville ja kuuntele se ajatuksen kanssa lävitse.
ARVOSANA 4/5