Ensimmäinen kirjablogi edessä. Minun on tässä vaiheessa pakko sanoa sinulle kaksi varoitusta. Ensinäkin, tässä blogissa kirjoitan kirjasta, joka mielestäni oli huikea. Tämän takia en ole ylisanoja tekstissäni säästänyt. Toinen asia, mistä haluan sinua varoittaa, on että vaikka olen mielestäni ihan kohtuullinen kirjoittaja, niin en ole koskaan ymmärtänyt mihin se pilkku oikeasti laitetaan ja mihin ei. Todennäköisesti pilkut ovat väärässä paikassa mutta tärkeämmäksi koen sen, että saan kanssasi jaettua kolahdukset kuin pelkäisin omaa kielioppiani. Riittää kun ymmärrät sisällön.
Miten muuten voisin aloittaa Kolahduksia – blogin kirjablogit kuin kirjalla, joka oli osasyynä tämän blogin perustamiseen vuonna 2017. Aloitin siis vuoden 2017 kirjalla joka kolahti niin kovaa, että blogini nimeksi tuli Kolahduksia. Uskallan sanoa, että kyseessä on itselleni yksi merkityksellisimmistä kirjoista minkä olen elämässäni lukenut. Se sattui osumaan elämässäni kohtaan, jossa tarvitsin muutosta ja Voittamisen Anatomia lopulta ohjasi minut uudelle uralle ymmärtäessäni kolmannen kysymyksen merkityksen.
Toinen kolahdus oli se, että äänikirjat ovat minua varten. Liikkumisen yhteydessä äänikirjat ovat mitä mainioin muoto tankata itseensä lisää menovettä. Keskittyminen on itsellä jotenkin parhaassa iskussa silloin kun keho liikkuu ja mieli pystyy keskittymään. Ainoana huonona puolena huomasin, että jokaisen hiihtolenkin jälkeen minun olisi pitänyt laittaa ylös itselleni ydinasiat. Ne nimittäin unohtuvat liian helposti. Onneksi Google Keep pitää nykyään huolen äänellisistä ja kirjallisista muistiinpanoista.
Voittamisen Anatomia on täynnä hienoja tarinoita. Kirjassa on hyvä tasapaino tutkittua faktaa sekä kertomuksia ja tarinoita. Se pysyy harvinaisella tavalla itselleni täydellisessä makeassa pisteessä pysymällä asiassa ja silti olematta kuiva. Tiivistetysti kirjassa on Aki Hintsan näkemys elämässä ”onnistumisesta”. Hintsa ei kuitenkaan kirjassa tuputa tai pakota tietoa. Voittamisen Anatomia on kirjoitettu enemmänkin keskustelevaan tyyliin. Se esittää paljon kysymyksiä lukijalle ja saa pohtimaan omaa ydintä.
LFA:
LFA (Logical Framework Approach) on 1960-luvulla kehitetty metodi, jota käytetään pääosin kehitysprojektien suunnitteluun, seurantaan ja arviointiin. Voittamisen Anatomian pohjalla oleva ”Menestyksen ympyrä” on rakennettu tämän samaisen metodin avulla. Henkilökohtaisesti huomaan ajattelevani asiat usein prosessimaisesti. Varsinkin kun kyseessä on isoja, monimutkaisia sekä monisyisiä asioita, kokeilen saada jotenkin visualisoitua ne lineaariselle aikajanalle. Visuaalinen hahmottaminen helpottaa kokonaisuuden seurantaa, hallintaa sekä auttaa ymmärtämään ja hahmottamaan kokonaisuuden.
Kirjassaan Hintsa itse kertoo LFA:sta että sen tavoitteena on ”..purkaa mikä tahansa ylittämättömän isolta tuntuva projekti pieniin loogisiin osatavoitteisiin sekä laatia näistä jokaiselle konkreettinen toimintasuunnitelma” LFA:n tavoitteena onkin luoda ensin päätavoite ja purkaa se pienempiin osatavoitteisiin suurimmasta pienimpään. LFA:ssa tärkeää on luoda objektiivinen mittari, jolla seurataan tavoitteeseen pääsyä. Numeroita rakastavana prosessimaisena ihmisenä voitte vain kuvitella, kuinka kovaa tämä osui kohdalleni. Aluksi tuntui oudolta, että miten niin monisyistä ja määrittämätöntä asiaa kuin elämässä, omasta mielestä, onnistumista voisi mitata mutta sivu sivulta se alkoi tuntumaan järkevämmältä.
Sama pätee myös yrityskentässä, kun pohditaan yrityksen visiota sekä visioon johtavaa strategiaa. Samalla tavalla strategia puretaan konkreettisiin tavoitteisiin sekä osatavoitteisiin, joita kohti yritys lähtee kulkemaan. Tavoitteille asetetaan mittarit ja päämäärät. Mittaristoa seuraamalla taas pystytään katsomaan, että yrityksen haluttu suunta sekä vauhti ovat oikeita. Toisaalta yritys pystyy tekemään korjaavia toimenpiteitä tarvittaessa matkan varrella.
Kirjan luettuani tajusin, että ihan samaa asiaa ja ajattelulogiikkaa pystyy soveltaa myös omaan elämään.
Pienissä paloissa isotkin asiat on helpompi purra.
Menestyksen ympyrä:
Hintsa kuvaa matkan voittamiseen Menestyksen ympyrän tulona, ei summana. Menestyksen ympyrän kaikki osa-alueet tulevat olla kunnossa, jotta ihminen voi tavoitteensa saavuttaa. Jos yksikin tulon osa-alue on nolla, on myös tulos nolla. Toisaalta vaikka osa-alue ei olisi nolla mutta lähellä nollaa, ei muilla osa-alueilla voi sitä kompensoida.
Itselleni kirjan tärkein kolahdus oli Menestyksen ympyrässä keskellä olevan ytimen eli ”coren” ymmärtäminen.
Ihmisen oma core selviää vastaamalla seuraaviin kolmeen kysymykseen:
– Tiedätkö kuka olet? (Identiteetti, itsensä tunteminen)
– Tiedätkö mitä haluat? (Tavoitteet, motivaatio, ”elämän tarkoitus”)
– Hallitsetko omaa elämääsi? (Mahdolliset esteet)
Hintsan omin sanoin: ”Coren eli ytimen hahmottaminen helpottaa päätösten tekemistä, ja se on myös motivaation alkulähde”
Ilman ihmisen omaa ydintä ei ole syytä sitoutua prosessiin, jonka avulla omaan maaliin päästään. Ilman omaa ydintä ihmisen toiminta on enemmän suunnattomana seilaamista elämän tuulien puhaltaessa mihin suuntaan milloinkin. Ilman corea sinulla ei ole mahdollisuutta menestyä, vaikka ulkokehäsi olisi täydellisessä kunnossa. Mielestäni ihmisen core on hänen henkilökohtainen visio ja miksei jopa missio. Core on se mihin sitoudutaan ja joka toimii elämän pohjana. Menestymisen ulkokehällä on puolestaan kuusi työkalua, elementtiä, jolla core saavutetaan. Jokaisen elementin nimi itsessään kertoo minusta elementin ydin sisällön ja kirjan lukemalla saatte niistä paremman kuvan.
Näin alkoi oma matkani kohti jotakin uutta. Tiesin että kun osaan itse vastata rehellisesti coren kolmeen kysymykseen, siten että vastaus tyydyttää itseänsä, olen oikealla polulla.
Yksi kirjan kolahduksista oli perusliikunnan tärkeys. ”No tästähän on puhuttu aina”, joku siellä sanoo ja ”NIIMPÄ!” sanon mie. Hyötyliikunnasta on puhuttu aina mutta itselleni se avautui vasta tämän kirjan mukana tuomien tieteellisten faktojen ja esimerkkien kautta. Itsepäinen kun välillä olen niin asian uskon vasta kun se tarpeeksi vakuuttavasti minulle myydään. Kirjan lukemisen jälkeen olenkin tähdännyt päivittäin kirjassa suositeltuun 8,000 – 10,000 askeleeseen tai puolentoista tunnin kävelylenkkeihin.
Kirjassa oli myös hyviä esimerkkejä siitä, miten kävelyä voi tuoda arkipäivään. Yksi niistä oli, että kun menet kauppaan tai töihin niin jätä auto kauemmaksi. Toinen hyvä oli kävelypalaverit, joista olin aiemmin kuullut mutta kirjan mukana vasta todella niiden hienouden ymmärsin. Yhtenä omana oivalluksena askelmäärän täyteen saamiseen ovat olleet juuri äänikirjat. Aina kun lähden kävelylle, niin laitan äänikirjan soimaan kuulokkeistani. Äänikirja itsessään toimii minulle motivaation lähteenä ja palkintona lähteä kävely-, hiihto- tai pyörälenkille. Toki entistä enemmän se motivoi, kun menossa on erinomainen äänikirja.
Purjehdusmatkalle:
”Olet lähdössä pitkälle purjehdukselle. Veneeseen mahtuu 10 henkilöä. Ketkä otat mukaan? Kenen seurasta nautit ja ketkä tuovat sinulle energiaa?”
Vaali ja hoida aina aktiivisesti ja tietoisesti kymmentä tärkeintä ihmissuhdettasi.
”Myös omasta työstä pitää saada energiaa, joten tee työtä josta nautit.” Tämä ei aina ole mahdollista mutta listaa omasta työstäsi hyvät ja huonot puolet. Mitkä asiat ja ihmiset tuovat sinulle energiaa ja mitkä syövät sitä? Vahvista positiivisia puolia ja pyri heikentämään negatiivisia. Kaikilla meillä on vaikutusvaltaa vaikuttaa työhömme jossakin määrin. Töissä oleminen pitäisi olla vähintään neutraalia.
4321 – malli:
Neljä hyvää työtuntia päivässä:
– Neljä työtuntia päivässä työlle josta saa itse tyydytystä
Kolme tavoitetta viikossa:
– Töissä ja henkilökohtaisessa elämässä
– Töissä voi olla esimerkiksi työtehtäviä tai prosessien tehostamista
Kaksi askelta mielen tyhjentämiseksi:
– Kirjaa ylös muistettavat asiat eli tyhjennä työmuisti
– Varaa aikaa listan läpikäymiseksi
Yksi kysymys päivässä:
– Yksi iso ja kunnianhimoinen kysymys mitä pohtia päivässä. Anna kysymykselle tilaa. Luovuus vaatii happea, joten aivoja ei kannata tukahduttaa.
”Ole oma itsesti, älä kukaan muu.” Ihmisen tulisi elää omien arvojesi mukaan – joka päivä. Tämä on minusta iso osa ihmisen corea. Uskalla olla vain ja ainoastaan oma itsesi. Koska itsestä ja omista arvoista vieraantuminen alkaa syödä ihmistä pitkällä aikavälillä. Toisaalta jos et ole oma itsesti tai elämä oman arvomaailmasi mukaan voitko saada koko potentiaalia itsestäsi irti?
Anna säännöllisesti hetki aikaa vain itsellesi. Istu alas vaikka lähiravintolan terassille tai mene yksin mökille. Laita kaikki viestintävälineet kiinni tai ainakin täysin äänettömälle. Osta tuopillinen olutta tai lämmitä sauna ja muista sinne ottaa yksi saunaolut.
Mieti ja vastaa näihin kysymyksiin:
– Onko kaikki hyvin?
– Olenko onnellinen?
– Mihin olen tyytyväinen?
– Mikä huolettaa?
– Minkä haluaisin olla paremmin?
Oma aika tuo etäisyyttä ja helpottaa loogista ajattelua.
Kokonaisuudessa aikaa käytin kirjan kuuntelemiseen, uudelleen selaamiseen ja tämän blogin kirjoittamiseen meni reilusti yli 20 tuntia. Toivon että blogini toi kirjalle kunniaa ja kehoitan kaikkia ehdottomasti siihen tarttumaan.
ARVOSANA 5/5
Tosi kiinnostava blogi ja sujuvaa tekstiä. Moni kirja on jo luettu mutta hauska vertailla kolahduksia. 🙂
Kiitos Laura kommentista! Jos tulee hyviä kirjoja vastaan niin vinkkejä otetaan erittäin mieluusti vastaan 🙂