You are currently viewing S. Mikkola & M. Tervonen – Epic
Mikkola & Tervonen - Epic / kirjablogi & kirja-arvostelu

S. Mikkola & M. Tervonen – Epic

Itseasiassa tämän kirjan löysin käsiini jo viime keväänä. Viimeisen kuuden vuoden aikana leijonan osa omasta työstäni on ollut nuorten yrittäjien ja tiimiyrittäjien valmentamista. Kuultuani EPIC – kirjasta nappasin sen jo ihan mielenkiinnosta omiin käsiini ja lähdin tutkimaan tarjoaisiko se uusia kolahduksia tai voisiko sitä suositella yrittäjyyttä suunnitteleville.

Kirja on suhteellisen lyhyt ja pitää sisällään suhteellisesti paljon kuvia. Se ei ole raskas lukuinen ja soljuu eteenpäin loogisesti. Kirja on kattava kokonaisuus, jonka fokus on nimenomaan yrityksen starttivaiheessa ja oikeastaan vielä enemmän jopa ennen sitä. Kirjassa kannustetaan avoimesti yrittäjyyteen ja pyritään poistamaan peikot, joita on vielä valitettavan paljon yrittäjäksi alkamisessa Suomessa.

Kirja on suunnattu keveydellään nuorille mutta minusta se soveltuu hyvin ikään katsomatta. Etenkin unelmointi, ideointi ja innovointi vaiheissa mukana on paljon leikkimielisyyttä, joka saattaa monesti aikuisilta puuttua. Elämän reaaliteetit ja stressi rajoittavat omaa ajatusmaailmaa, vähintään alitajuisesti. Tämän takia unelmointimme, ideointimme ja innovointimme voi rajoittua mieleemme piirrettyihin reaaliteetteihin. Silti monesti suurimmat innovaatiot ja ideat syntyvät, kun unohdamme hetkeksi nämä reaaliteetit. Koneella erittäin korkeat laatuvaatimukset pakottivat yrityksen innovoimaan jotakin mitä ei aiemmin ollut mahdollista. Toisaalta Muskin visio on pelastaa maapallo ja jos se ei onnistu niin asuttaa Mars. Visio joka vielä tänä päivänäkin on jossakin tulevaisuudessa mutta silti SpaceX:n, Solarcityn ja Teslan askeleet tuovat tätä tavoitetta joka vuosi lähemmäksi.

Kirjasta löytyy hyviä harjoitteita, joita lukija pääsee tekemään itse. Harjoitteiden näkisin toimivan myös erittäin hyvin, ellei jopa paremmin yrittäjätiimeissä sekä yleisestikin jaettuina harjoitteina ryhmissä jotka dialogin avulla sitten käydään läpi. Harjoitteet piristävät kirjaa ja aktivoivat lukijaa mukaan.

Kokonaisuudessaan EPIC – nuoren yrittäjän opas on kirja yrittäjyydestä kiinnostuneelle. Oli kyseessä sitten nuori tai vanha niin tämä kirja avaa ajatusmaailmaa ja tuo todennäköisesti mukanaan uusia näkemyksiä tai kolahduksia. Kirja keveydessään on helposti hallita kokonaisuus jonka voi päivässä tai parissa vetaista lävitse. Toisaalta kirjan voi kuluttaa myös palasissa kappalejaon takia.

Vaikka kirjassa on paljon kuvia niin siihen olisi voinut tuoda vielä enemmän kuvioita selventämään ja avaamaan tekstiä. Kuviot helpottaisivat muistamista ja sisäistämistä. Mitään maailmaa räjäyttävää tai mullistavaa se ei mukanaan, ainakaan itselleni. Nuoren mielen voi kirja kuitenkin räjäyttää ja tuoda mukanaan uutta intoa sekä ennen kaikkea uskallusta lähteä yrittämään. Kirjaa on helppo suositella.

ARVOSANA 4/5

Vastaa