You are currently viewing Aki Linnanahde – Jere
Jere Karalahti - Jere / kirjablogi & kirja-arvostelu

Aki Linnanahde – Jere

Jere Karalahden elämänkerta on samaan aikaan karu, mukaansa tempaava ja jollakin tavalla hyvin absurdi mutta samalla realistinen kuvaus yhden Suomen tunnetuimman jääkiekkoilijan elämästä. Kirja itsessään oli aivan mahtavaa kuunneltavaa. Itse sen äänikirjana siis kuuntelin ja vaikka pituutta oli 13,5 tuntia ei se siltä tuntunut. Kirja imaisi mukanaan ja se oli hienosti kirjoitettu, mielenkiintoinen tarina yhdestä Suomen omasta jääkiekon raikulipojasta. Useampikin muutaman tunnin automatka meni kuin hujauksessa kun auton kaiuttimista kantautui tarinoita tarinoiden perään.

Koko kirja on omanlainen Yin & Yang. Hyvän ja pahan taistelu. Kirjaa lukiessa päihteiden käyttö asetetaan kirjassa mystiseen ja viehättävään valoon. Kokaiiniviiva siellä täällä tai viikon ryyppyputki eivät jääkiekkoammattilaista haitanneet. Samalla kirjassa kuitenkin kulkee koko ajan mukana se päihteiden karu sekä synkkä puoli. Lopulta päihteet olivat viedä hengen ja Jere kuvaakin itseään päihderiippuvaiseksi tai entiseksi päihderiippuvaiseksi oikeastaan.

Kirjassa nostetaan esille ne kerrat, kun Jere on ostanut muutama sata Hot Shottia baarissa, menettänyt muistinsa, herännyt intiaanireservaatista ja lukuisia muita känni-/huumeseikkailuita. Jeren ryyppyputki on saattanut venyä jopa viikkoja kestäväksi ja silti krapulapäivänä on saatettu iskeä huipputehot itse pelissä. Toisaalta NHL – ura lopulta päättyi päihteisiin ja lopullinen seinä tuli vastaan, kun Jeren haima petti. Tämän seurauksena Jere joutui olemaan koomassa 8 päivää ja hengenlähtökin oli lähellä. Tästä kuitenkin Jere nousi uudelleen ja pelasi uransa viimeiset pelivuodet paremmassa kunnossa kuin koskaan.

Loppu viimein kirja kuitenkin kertoo sen, että Jere oli erittäin lahjakas pelaaja. Hän oli ammattilaisvuosinaan henkisesti hyvin vahva urheilija ja erinomainen tiimipelaaja. Päihteet kuitenkin välillä ottivat miehestä vallan ja tämä johti vaikeuksiin mutta jotenkin ihmeellisellä tavalla Jere kuitenkin aina palasi omalle huipulleen.

On helppo sanoa, että ilman päihteitä Jere olisi voinut olla yksi kaikkien aikojen suomalaisista jääkiekkoilijoista. Tämä on ihan totta, sen verran lahjakkaasta kaverista oli kyse. Kirjan lopussa Jere nostaa kuitenkin esille, että jos hänen olisi teininä pitänyt valita urheilun ja viihteen välillä hän olisi valinnut viihteen. Ilman päihteitä Jere ei välttämättä olisi koskaan ollut Jere. Tehtyä ei saa tekemättömäksi ja menneisyyden valintoja ei saa muutettua. Ei siis kannata itkeä kaatunutta maitoa vaan ottaa opiksi, siivota jälkensä ja mennä eteenpäin. Oli eilisemme minkälainen tahansa niin ainoat päivät mihin voimme vaikuttaa ovat tänään ja huomenna. Ehkä tämä voisi olla yksi kohta kirjasta myös mikä omalla tavalla kolahti.

Kirjan loppuhan on muutenkin kuin elokuvan draamaan kaari. Vaikeuksien kautta voittoon. Loppujen lopuksi Jere elää tällä hetkellä, omien sanojensa mukaan, onnellisinta elämää koskaan. Hän on onnellisesti parisuhteessa ja tekee hommia mistä nauttii. Kuten monessa muussakin urheilijan elämänkerrassa urheilijauran loppuminen toi mukanaan omat haasteet, vaikka Jerellä ne raskaimmat olivat koettu ehkä jo uran aikana.

Näistä elämänkerroista on aina hyvin vaikea sanoa, mitkä asiat kolahtivat. Koen itse nämä enemmän makupaletin puhdistajiksi ja elokuviksi. Ne ovat kokonaisuuksia ja parhaimmillaan niistä voi jäädä jotakin uutta käteen tai ne voivat vahvistaa omia näkemyksiä. Jos Jeren kirjaa miettii niin, ehkä se on juuri se eteenpäin katsova perspektiivi, joka kirjasta kolahtaa. Älä itke kaatunutta maitoa, eilistä et voi muuttaa, tätä päivää ja huomista kyllä. Toisaalta kaikki asiat eivät ikinä ole omissa käsissämme. Asioita joihin itse emme voi vaikuttaa ei myöskään kannata murehtia, ainakaan liian pitkään. Riittää kun teemme parhaamme ja siihen voimme olla tyytyväisiä, oli lopputulos mikä tahansa. Tämä on ehkä asia mikä itselle jäi mieleen parhaiten Jeren kirjasta.

Mitä sitte kertoisikaan Jeren kirjasta. Tarinoida tarinoiden perään. Jotkut ystäväni ovat sanoneet, että kirja ”glorifioi” päihteiden käyttöä ja osaltaan se on kommentti minkä voin allekirjoittaa. Toisaalta kyllä kirja antaa myös kuvan päihteiden käytön varjopuolesta. Menetetty ura NHL:ssä, vaikutus talouteen ja hengenlähtö. Kirjan luettuaan kukaan ei voi väittää vastaan että paljon päihteet myös Jereltä ovat vieneet.

Elämänkerroista ja erityisesti jääkiekosta kiinnostuneille tämä on erittäin suositeltava luettava / kuunneltava. Toimii erinomaisesti audiokirjana myös! 2-3h tämän parissa kuulokkeiden kanssa menee kuin siivillä, joten otappa vaikka lenkkipolulle ensikerralla mukaan.

ARVOSANA  4/5

Vastaa