You are currently viewing Meik Wiking – Little Book of Hygge
Meik Wiking - Little Book of Hygge / kirjablogi & kirja-arvostelu

Meik Wiking – Little Book of Hygge

The Little Book of Hygge kirja tanskalaisuudesta. Oikeastaan kirja keskittyy yhteen tanskalaisuuden kulmakiveen eli hyggeen. Minulla ei ollut rehellisesti sanottuna tietoa mitä hygge tarkoittaa ennen kuin tämän kirjan luin. Jos haette Instagramista #hygge tiedätte mikä kuva itselläni hyggestä oli ennen tätä kirjaa. Lämpimiä kuvia missä koti näyttää juuri siltä kuin kaikki olisi mennyt kuin Strömsössä. Kodikkuus tai maalaisromantiikka on sanoja jotka hyggeen itse rinnastin ennen kirjan lukemista.

Kirjan on kirjoittanut tanskalainen onnellisuustutkija Meik Wiking. Kirja perustuu hyvin paljolti tutkittuun tietoon tanskalaisuudesta ja siitä mikä asia tekee tanskalaisista yhden maailman onnellisimmista kansoista vuosi toisensa jälkeen. Yhtenä tärkeimpänä syynä tähän Wiking nostaa esille juuri hyggen. Meik Wiking toimii itse onnellisuustutkimus instituutin toimitusjohtajana ja tutkijana. Hänen työnsä on siis tutkia onnellisuutta ja sitä mikä tekee ihmisistä onnellisia.

Kirjassa sukelletaan yvälle siihen mitä on hygge. Suurin osa tiedosta on tutkittua ja perustuu ainakin jossakin määrin tutkittuun tietoon, joten kirjan sisältö toimii yllättävän hyvin. Se ei ole liian höttöistä vaan takana on myös tukea. Vaikka skeptisesti hyggeen suhtautuisit niin lue tai kuuntele tämä kirja. Itse löysin sieltä muutamia odottamattomia kolahduksia.

KOLAHDUKSET:

Hyggemanifesti:

Kolahduksista tärkein ja suurin. Koko kirja on oikeastaan kerätty tähän yhteen listaan. Listalla on 10 kohtaa, joiden avulla pystytään määrittelemään se mitä on hygge ja miten saat luotua ”hyggemäisen” – tunnelman. Tärkeimmät yksittäiset kolahdukset tästä manifestistä olivat; ole läsnä, anna keskustelussa yhtä paljon kaikille ilmatilaa ja rauha, eli se että pyritään poistamaan kaikki draama keskusteluista kun ”hyggeillään”. Kaikki asioita jotka oikeasti toimivat myös hyvän dialogin pohjana. 

Hygge sopii introverteille

Yhtenä kolahduksena oli se että hygge sopii erinomaisesti myös introverteille. Tutkimusten mukaan optimaalinen hygge ryhmän koko ”hyggeilylle” on 3-5 henkilöä, jotka kaikki ovat läheisiä. Ei painetta verkostoitua, lähellä on vain lähipiirisi. Kirjan mukaan tanskalaisten lähipiiriin on vaikea päästä mutta kun sinne pääsee niin sinne pääsee ja saa elinikäisiä ystäviä. Kuulostaako tutulta? 

Ihmissuhteet, läsnäolo ja ilmatilan jakaminen

Tiedätkö mikä on läheisyyden ja ihmissuhteiden merkitys onnellisuuteen? Ei varmaan yllätä ketään että niillä on suora korrelaatio keskenään. Onnellisuuden yksi tärkeimmistä selittävistä tekijöistä on läheisyyden tunne sekä omat ihmissuhteet, etenkin ne läheisimmät. Ihmissuhteisiin olennaisesti liittyen itse nostaisin esille myös läsnäolon ja sen että kun kohtaa ihmisiä niin on myös läsnä niissä kohtaamisissa. Yksi erityisen tärkeä asia läsnäolon lisäksi kohtaamisissa on ilmatilan jakaminen. Asia jota olen pyrkinyt kehittämään jatkuvasti myös itsessäni. Korvien kasvattaminen ja suun pienentäminen on ollut pitkä ja antoisa prosessi extrovertille ihmiselle.

THE BLOGI:

Kirja on siis eteenpäin menevä looginen kertomus siitä mitä on hygge. Kirjassa kaikki lähtee valosta ja siitä kuinka kynttilän valo on erityisen tärkeä osa hyggeä. Kynttilänvalon on lämpöasteiltaan noin 1800K eli erittäin pehmeä sekä luonnollinen valonlähde. Kynttilänvalo on valo joka ei kuormita ihmisen mieltä. 

Hygge on myös sisustusta ja designia. Tanskalaiset ovat tunnettuja hyvästä ja laadukkaasta designista johon he ovat valmiita käyttämään rahaa, etenkin sisustuksen kannalta. Hygge on myös pukeutumista. Se on siististi olemista mustassa puvussa mutta se on myös sitä että pukeudutaan mahdollisimman mukavasti. 

Jos hyggeä pitäisi kuvailla sanoilla niin se olisi lämpö, kodikkuus, pehmeys, mielihyvä jne. Hygge on myös verbi ja adjektiivi. Hyggemäisin paikka itselle on ehkä oma mökki. Siellä kun lämmittää puusaunan ja saunoo pari tuntia, välillä käyden terassilla vilvoittelemassa. Vielä kun tämän kokemuksen saa jakaa kahden tai kolmen lähimmän ystävän kanssa voidaan puhua hyggestä. Hygge on siis miljöön lisäksi yhtälailla ne ihmiset kenen kanssa siellä miljöössä on.

Kirjan ja hyggen voi tiivistää alla olevaan Hygge – manifestiin.

Hygge-manifesti:

1. Valo – Vähennä valaistusta

2. Läsnäolo – Ole läsnä hetkessä. Sammuta mobiililaitteet ja muut häiritsevät tekijät.

3. Nautinto – Kahvi, kakku, karkki – Nauti herkuista, kohtuullisesti

4. Tasa-arvo – Jaa tehtävät tasaisesti. Anna keskustelussa kaikille yhtä paljon ilmatilaa.

5. Kiitollisuus – Ole kiitollinen siitä mitä sinulla on

6. Harmonisuus – Ei ole tarvetta kehua saavutuksillaan. Pidämme sinusta jo sellaisena kuin olet.

7. Mukavuus – Tee olosi mukavaksi. Ota tauko. Rentoudu.

8. Rauha – Ei draamaa. Keskustellaan politiikasta toisena päivänä.

9. Yhdessä olo – Rakenna ihmissuhteita sekä muistelkaa yhteisiä kokemuksia

10. Tämä on heimosi. Tämä on rauhan ja turvan tyyssija.

Kun nuo lukee ajatuksella lävitse niin tosi zenmäinen olohan noista oikeasti tulee. Rauhallisuuden, nautinnon, lämmön ja kodikkuuden tyyssija. Entä jos pintaa vähän rapsutetaan syvemmälle? Itse voisin noita soveltaa heti hyvään dialogiin tai hyvään työympäristöön.

Mie annan teille mielikuvan. Miettikää kun menette seuraavaan palaveriin kollegoiden kanssa. Teillä ei ole keskellä isoa pöytää erottamassa teitä vaan menette kaikki istumaan oikein mukaville nojatuoleille, sohville tai ehkä joku istahtaa FatBoy:lle alas. Palaveriin tullessaan kaikki ovat voineet napata kahvikupin ja palan kakkua mukaan. Alatte keskustella asioista. Normaalista palaverista poiketen ette menekkään suoraan asiaan vaan alussa heitätte vähän smalltalkkia. Smalltalkkia on juuri sen verran että kaikki pääsee virittäytymään tunnelmaan ja laskettua oman puolustuksensa alas. 

Tämän jälkeen mennään asiaan. Kukaan ei dominoi keskustelua vaan kaikille annetaan tilaa keskustella. Jokainen saa tuoda oma näkökantansa esille. Tyhmiä kysymyksiä ei ole ja asioita saa kyseenalaistaa. Asioista keskustellaan asioina eikä eriäviä näkökantoja oteta henkilökohtaisesti. Ei ole draamaa pelkästään hyvää ja rakentavaa keskustelua joka soljuu eteenpäin. Kaikki keskustelijat ovat tasa-arvoisia. Kenenkään ei tarvitse nostaa omaa häntäänsä tai muistuttaa asemastaan organisaatiossa.

Paikassa on läsnä kaikki työkaverisi, sinun oma työheimosi. Yksikään puhelin ei soi, ei värise, eikä kenelläkään ole läppäriä tai pädiä auki. Palaveri soljuu luontevasti läpi. Kaikki ovat keskustelussa läsnä ja keskustelu on tasavertaista. Asiat ovat käsitelty läpi ja päivä voi jatkua.

Myönnettäköön että ei kaikki palaverit voi mennä toki noin sutjakasti tai varmaan ei saakkaan mennä. Kuitenkin minusta vähintään kerran viikossa pitäisi olla vaikka se tunnin tapaaminen jossa oltaisiin läsnä ja keskusteltaisiin vaikka viikon tulevat tapahtumat läpi edellä kuvatulla tavalla.

Muutenkin minusta toimiva ja aito dialogi perustuu hyvin pitkälle samoihin asioihin kuin Hygge. Isaac Williamin mukaan hyvässä dialogissa on läsnä seuraavat elementit: puhu suoraan, kuuntele, kunnioita ja odota. Nämähän on samoja asioita mutta eri tavalla sanottu. 

Joka tapauksessa. Kirja oli oikeasti yllättävän hyvä ja yllätti minut positiivisesti. Osa asioista oli vieläkin ehkä semmoista mikä minuun ei niin uponnut mutta kirja yllätti sisällöllään. Sitä pystyi suoraan reflektoimaan esimerkiksi työyhteisöihin ja työelämään hyvin pitkälti. Kirjan jälkeen mielessäni kävi että pitäisikö muuttaa Tanskaan ja kokeilla tätä hyggemäistä elämää. Lähinnä kiinnostaa että onko se oikeasti totta vai onko tässä vain väritetty kuva siitä todellisuudesta. Jos joku päivä itseni Tanskasta löydän, lupaan sen teille kertoa.


ARVOSANA 3,5/5

Vastaa